Kako da naučim da vozim snowboard? - Uputstvo za snowboard
uputstva
registracija rs domena

Kako da naučim da vozim snowboard?

09.04.2011, 10:57
Ne zapocinjite voznju snowboarda bez pravilne obuke I adekvatne opreme, a snowboarding zastitna kaciga treba da je na vrhu tog spiska.

Prije nego zapocnete sve to, neophodno je da imate kompletno znanje o voznji snowboarda, terenu I tehnici koja je uskladjena sa vasim snowboarding iskustvom I nivoom tehnickih znanja.

Na samom pocetku, hajdemo zajedno pogledati razliku izmedju skijanja I snowboardinga.Nimalo slicno skijanju, u kojem kontakt sa stazom ostvarujete preko oba stopala postavljena na dvije skije I usmjerena prema naprijed, u snowboardingu, oba stopala su postavljena ustranu I na jednoj su plohi.Onda, u skijanju, vasi vezovi su postavljeni tako da se pod velikim pritiskom otvore I oslobode cipele (kod pada).

U snowboardingu ti se cipele ne izvlace iz vezova I radi toga su mekse za razliku od ski cipela koje su vise krute.Skijasi takodjer koriste stapove za odgurivanje (kao u Nordijskom trcanju), da bi odrzavali ravnotezu I pomagali se kod zaokreta (kao u Slalomu I Veleslalomu), dok snowboarderi stapove uopste ne koriste.Ravnotezu I promjenu pravca vrse promjenom tezine-tezista.

Evo nekoliko glavnih tipova Snowboardinga:

Slobodna voznja

To je voznja za pocetnike, samo lagano spustanje niz stazu, lagani zavoji sa osloncem na tlo.Snowboarder uci da osjeca polozaj tijela na dasci I druge glavne fundamentalne snowboarding elemente: odrzavanje ravnoteze, prebacivanje ravnoteze (pomjeranje tezista) peta/prsti, zaustavljanje, zaokretanje I odklizavanje.

snowboard-cirih1

Snowboarding Slobodnim stilom:

Snowboard trikovi – u vazduhu I na zemlji su tema ovog dijela.Radi njih, snowboarderi slobodnim stilom koriste razlicite tipove daski – kao I njihove kolege u aerial skiingu. Frystajleri cesto koriste dasku sa dva vrha, odnosno sa repom identicnim vrhu, a sve radi lakse voznje unazad I uspjesnijeg prizemljenja.

Snowboard takmicenja

Takmicari vole brzinu I da osjete vjetar na licu.Da bi to postigli koriste duze I ravnije snowboarde.Ovaj tim snowboardinga je najblizi alpskom skijanju.

Tri osnovne pocetnicke snowboard tehnike su:

Zaokretanje u lijevo I u desno (petama I prstima)

Zaustavljanje I bezbjedno padanje

Bezbjedni padovi:

Padovi se cesto dogadjaju, tako da je vasa sposobnost da padnete a da se ne povrijedite, jedna od bazicnih snowboard tehnika koju je potrebno vrlo rano usvojiti.

Kada padnete, I cete dalje zeliti da napravite zavoj, sto je nemoguce, jer cete udariti od snijeg sa vise dijelova tijela istovremeno.Skijaske povrede su iscasenja I lomovi zglobova, do lomova podlaktice I kljucne kosti a sve kao posljedica nespretnih pokusaja da se spasite od pada I docekate na ruke.Oslobodite se ove bolne snowboarderske navike I vjezbajte “meke”-bezbjedne padove, jer kada vam to zaista bude trebalo, instikt ce vas spasiti I mekano spustiti na snijeg.

Savij ruku u zglobu lakta, blago rotirajuci podlakticu a dlan otvori tako da ti je mali prst usmeren od tela prema van.Donja ivica podlaktice,/ a ne gornja strana/, ce napraviti kontakt sa snegom. Bilo koja vrsta plesne poze koja imitira kotrljanje je od velike pomoci, kao na primer Aikido ili Dzudo pad.

Prije nego sto ces pasti, dovedi svoje tijelo u nizi polozaj savijajuci koljena, pa tako spusti nize I teziste.Ako padas unazad, padaj prema dole, tako da ti snijeg prvo dotakne zadnji kraj tijela.Ako padas unazad, zastiti glavu drzeci je ukrucenu u sredini novog prostora u kojem se tvoje tijelo naslo.

Najcesce mjesto pada kod snowboardanja je prelaz ismedju petnog okreta I okreta vrhova cipela.Uobicajeno je da, kada pravite zaokret vrhovima prstiju, padnete prema naprijed.Ako uskoro zakacite podlogu rubom vrha daske, zarovit cete I pasti prema naprijed.Taj pad mozete izbjeci ako, kada rub daske pocinje da se ukopava u snijeg, istovremeno lagano podignete vrhove cipela prema gore.

Unazad cete pasti najcesce kada polazite u zaokret petama, I kada prerano zarovite ivicom daske na petama.Da bi izbjegli pad morate lagano podici pete prema gore.

snowboardi1

Snowboard zaokreti

Zaokreti se u snowboardingu izvode na dva nacina:na strani prstiju (vrhova cipela) I na strani peta.Ovo sto slijedi odnosi se na one koji voze snowboard sa lijevom nogom naprijed.Ako ste vozac sa desnom nogom naprijed ili “goofy-foot”, obrnite tehnike koje slijede.

Bocni okret vrhom (prstima)

Nagni se malo naprijed, podigni pete, I zaokreni lagano ramenima u desno.Kada izlazis iz okreta ispravi tijelo I ispravi ramena prema naprijed.Kao da si na skijama, tvoja koljena treba da ostanu malo savijena, fleksibilno amortizirajuci neravnine terena.

Bocni okret na peti

Nagni se lagano naprijed, zaokreni ramenima ulijevo I podigni vrh.Kao kada zavrsis zaokret na prstima, kada izlazis iz zavoja, ispravi svoje tijelo I izravnaj ramena; tvoj snowboard na bi trebao ivicama zasijecati snijeznu povrsinu vec lagano kliziti prema naprijed.

Zaustavljanje

Kao I kod zaokretanja (krivudanja), zaustavljanje se moze izvesti bocnim zaokretanjem na prstima ili na peti.

Zaustavljanje bocnim zaokretom vrha

Ovo se zaustavljanje izvodi tako sto se nagnete lagano naprijed, kao sto to cinite kod okreta kada okrenete ramenima udesno I lagano se nagnete naprijed.Nastavit cete se okretati sve dok se daska ne postavi okomito u odnosu na padinu, a vi se lagano uspravite iz polozaja nagetog naprijed.Odkliznut cete bocno I zaustaviti se.
Znat cete da li ste otisli predaleko u okretanju ako se rep daske previse zarotira a tijelo pocne naginjati unazad. (ili cak pocne lagano da pada na zadnju nogu)

Bocno zaustavljanje zaokretom peta

Zaustavljanje bocnim zaokretom peta je veoma slicno bocnom zaokretu.Zaokrenete ramenima prema lijevo, nagnete tijelo lagano unazad, podignete vrh. Kada vas board dodje u okomit polozaj prema padini, ispravite tijelo I odkliznite ustranu.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.