Kako odabrati i održavati peglu? - Uputstvo za kucu i bastu
uputstva
registracija rs domena

Kako odabrati i održavati peglu?

26.03.2013, 10:57
Tri su glavne vrste električnih glačala: suho glačalo, parno/suho glačalo i parno/suho glačalo s raspršivačem. Sva imaju regulator topline, obično s postavkama koje pokazuju različite jačine temperature glačanja za različite vrste materijala. Postavke su: vruće (210°C) za pamuk, lan, umjetnu svilu; toplo (160°C) za mješavine poliestera, vunu; hladno (120°C) za akrilne, najlonske, acetatne, triacetatne i poliesterske tkanine. Suvremena glačala također su označena točkastim oznakama koje odgovaraju sustavu označavanja na odjeći — jedna točka za hladno, dvije točke za toplo, tri točke za vruće.


Parno/suho glačalo također ima postavke za paru. U kućištu parnoga glačala mali ventil omogućava kapanje vode iz spremnika na vrh vruće ploče glačala. Ondje se pretvara u paru, koja prolazi kroz rupe ili žljebove na dnu glačala. Parna glačala su korisna za glačanje odjeće koja je postala presuha za normalno glačanje. Neka glačala također imaju raspršivač koji raspršuje sitne kapljice hladne vode ispred glačala kad pritisnete dugme na dršku glačala — što je korisno za izravnavanje tvrdoglavih, zgužvanih nabora ili presuhe odjeće. Kod drugih modela raspršivač služi za dodatno ispuštanje pare, umjesto vode.

Odabir glačala

1. Odlučite koja vrsta najbolje odgovara vašim potrebama, zatim potražite glačalo koje vam udobno i uravnoteženo leži u ruci, Sama težina nije potrebna jer dobre rezultate daje pravilna temperatura prilagođena tkanini u kombinaciji s pravom količinom vlage.

2. Također potražite posebne mogućnosti glačala koje nude neke marke. One uključuju signalno - svjetlo koje sja kada je glačalo uključeno, a gasi se kad se glačalo zagrije na odabranu temperaturu; mjeru za vodu koja pokazuje koliko je vode u spremniku; te savitljivi vod koji se može namjestiti kako bi bio pogodan za rukovanje ljevacima ili dešnjacima.

Uporaba i održavanje glačala

1. Nikada nemojte spajati električno glačalo na rasvjetni strujni krug, koji nije predviđen za opterećenje od otprilike 1 kW a to je nominalna snaga većine glačala. Držač savitljivoga voda, pričvršćen na rub daske za glačanje, spriječit će prijevremeno trošenje savitljivoga voda i njegovo povlačenje tkanine koju glačate.

2. U glačala na paru uvijek nalijevajte destiliranu vodu, osim ako u uputama proizvođača nije naznačeno da možete upotrebljavati vodu iz slavine.

3. Kad punite i praznite glačalo, ono mora biti isključeno iz struje. Odmah nakon uporabe i dok je glačalo još vruće, ispraznite spremnik. Postavite i odložite glačalo na njegovo podnožje i nemojte omotavati savitljivi vod oko glačala dok je još uvijek vruće.

Zamjena savitljivoga voda

1. Čim se omotač na savitljivome vodu počne guliti ili čijati, zamijenite ga novim. Kupite komad trožilnoga savitljivoga voda, obloženoga tkaninom nominalne vrijednosti od najmanje 6 ampera — ako je nominalna snaga glačala veća od 1440 vata, upotrijebite savitljivi vod od 10 ampera.

2. Isključite glačalo iz struje prije no što počnete. Skinite poklopac na stražnjem dijelu drška.

3. Zapamtite spojeve svake od obojenih žila — plava (nula), smeđa (faza) i zeleno-žuta (uzemljenje) — odvojite ih i povucite savitljivi vod kroz gumeni štitnik savitljivoga voda. Provucite novi savitljivi vod kroz gumeni štitnik savitljivoga voda sve do inoga mjesta. Ogolite krajeve 15 mm. Spojite ih na priključna mjesta, koja ste trebali zapamtiti.

MALI SAVJETI

1. Kako biste odstranili tragove s ploče glačala, na dasku za glačanje raširite vlažan komad grube tkanine i trljajte glačalom preko nje.

2. Za tvrdokorne naslage od sintetičkih materijala upotrijebite kupovnu pastu ili stik za čišćenje. Ako ništa od toga ne pomogne, lagano istrljajte finom žičanom vunom, ali nemojte izgrepsti ploču — i nikada njome nemojte ribati teflonsku ploču glačala.

3. Kad čistite glačalo na paru, držite ga u položaju za glačanje kako se čestice ne bi zaglavile u otvorima za paru.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.