Kako odabrati protuprovalna vrata ? - Uputstvo za kucu i bastu
uputstva
zaštita voća

Kako odabrati protuprovalna vrata ?

21.02.2013, 11:11
Više od 50 odsto provalnika pristupa vašem domu tako što provaljuje na unutrašnja vrata,pa šta učiniti u ovim mjesecima godišnjih odmora i uopšte na koji način da se osigurate od nepoželjnih prstiju željnih vaših dragocjenosti. Svaka vrata koja imaju bravu za zatvaranje sa više tačaka ne znači da donose i sigurnost koja bi trebala u trenucima napada na vašu imovinu.

Kako pravilno obezbjediti stambeni ili poslovni prostor od nasilnog otvaranja i probijanja čvrstim predmetom?! Ono što vama treba jesu sigurnosna vrata a u tekstu koji slijedi dobićete smjernice kako pravilno odabrati sigurnost u mnoštvu izbora koja su dostupna na našem tržištu.

Po standardu EN1627 koji je usvojen još 1999. godine utvrđene su klase sigurnosti i po njemu su propisane najveće dopuštene deformacije vrata koje se dešavaju u najkraće vrijeme i uz korišćenje najjačih mašina i alata. Pošto je standard ustanovljen podijeljene su i klase sigurnosti vrata u 6 vrsta. Prva odnosno najjača klasa može da izdrži najduže vrijeme uz korišćenje najjačih mašina i alatki za obijanje dok su vrata u prvoj klasi testirana samo na statička i dinamička oštećenja.

Stanovi ili kuće koje ne posjeduju neke dragocjenosti velike vrijednosti ili sa malim rizikom za provalu mogu korisiti vrata klase sigurnosti 1, za uobičajne rizike sasvim su dovoljna vrata klase 2, dok za domove visokog rizika najisplativija su vrata sigurnosti broj 3. Poslovni objekti poput banaka, juvelnirica ili apoteka najčešće stavljaju vrata klase od 4-6. Nivo rizika se određuje u zavisnosti od položaja stana, od objektivnih procjena vrijednosti koje se posjeduju ali i od subjektivnih karakteristika korisnika.

Dodatne savjete naćićete na ovom sajtu gdje imate niz dobrih informacija o tome kako izabrati protuprovalna vrata. No, za one nestrpljive i ovom tekstu nađite odlične savjete.

Nakon što ste utvrdili u kojem stepenu rizika se nalazi vaš prostor za život ili rad, vrijeme je za odabir sigurnosnih vrata. Prije no što krenete u kupovinu obratite pažnju na ove kriterijume:

koji stepen sigurnosti želite
koja namjena prostorije treba da se ostvari
koje je to mjesto gdje će se izvršiti montaža
koji željeni estetski izgled želite da postignete

Stepen sigurnosti zavisi od same brave (da li je u pitanju kasa brava ili brava sa kod ključem) . Brava sa sefovskim ključem sigurnija je od brave sa cilindar ključem ali se većina odlučuje za ovu drugu jer je praktičnija. Obavezno se pri izboru brave treba informisati da li i na koji način je zaštićeno umnožavanje.

Broj tačaka zaključavanja jeste naredna bitna stvar na koju trebate obratiti pažnju. Najbolje je da se vrata mogu zatvarati u više pravaca.

Raspitajte se od kojeg materijala je napravljena krilo i štok vrata, jer su to osnove koje omogućavaju stabilnosti i istrajnost u bilo kojim situacijama i lako odolijevaju vremenu.

Prilikom izbora šarki zahtjevajte čelične šarke koje u zatvorenom položaju vrata ne dozvoljavaju podizanje plota pajserom ili bilo kojom drugom opremom.

Suština sigurnosnih vrata ogleda se u konstrukcija a tek onda pažnja se obraća na spoljašnji izgled. Svakako, nećete birati vrata koja izgledom privlače pažnju i vrište sama od sebe koliko blaga je sakriveno iza. Uvijek birajte prirodne boje i bez mnogo detalja, time ćete spojiti izgled i kvalitet. Sigurnosna vrata vrlo rijetko se prave kao dvokrilna ali se zato mogu lako naći po svim mjerama, materijalu po želji a izrada zahtijeva oko 4 sedmice.

Zašto izabrati protuprovalna vrata? Imaćete miran san i , takođe, ugodan odmor ma u koji dio svijeta otišli. U današnjem vremenu možete dobiti kakvu zamislite kreaciju od njih tako da je i estetsko mjerilo ispunjeno. Pored dosadašnjih običnih vrata sigurnosna omogućavaju dobru toplotnu i zvučnu izolaciju. Stoga, ostaje mi da vam mogu poručim- srećno i pametno pri izboru!
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.