Kako naoštriti nož? - Uputstvo za kucu i bastu
uputstva
registracija rs domena

Kako naoštriti nož?

27.02.2013, 11:30
Greške koje se najčešće prave pri oštrenju noževa su nekontrolisani uglovi nagiba, neuspevanje da se napravi nova ivica, i na kraju previše hrapav ili neravan nagib.
Izaberite ugao pod kojim ćete naoštriti nož. Ukoliko znate pod kojim uglom je vaš nož već oštren, verovatno ćete hteti da ga naoštrite pod istim. Ako, ipak, ne znate koji je to ugao, a hteli biste da znate, pitajte u prodavnici gde ste ga kupili. U suprotnom, moraćete da donesete odluku: izaberite ugao 10º−30º sa obe strane; tuplji uglovi čine ivicu oštrijom koja ne traje dugo, oštri uglovi su izdržljiviji, dok je 17º sasvim dobro rešenje: izaberite onaj ugao koji vam najviše odgovara za ono za šta koristite nož. Kada kupujete spravu za oštrenje noževa, povedite računa o tome da ima mehanizam koji podržava najmanje par uglova pod kojima se oštri.
Ukoliko vam je dostupan, koristite podesivač uglova da biste kontrolisali ugao ivice. Inače ćete morati ručno da kontrolišete ugao, što je teško i zahteva dobro poznavanje uglova.
Da biste dobili simetričnu ivicu, oštrite nož tako što ćete ga povlačiti preko kamena u suprotnom pravcu nego što biste ga pomerali da želite da isečete tanak sloj kamena. Ovo omogućava ivici da se formira, i produžava trajanje kamena.
Podsetnik: Proverite u uputstvu proizvođača kamena šta stoji o podmazivanju. Najviše se koristi abrazivno kamenje, mokro ili suvo, ali kada se puno naulji treba da se uništi. Pa ipak, postoji kamenje koje je specijalno namenjeno za ulje, i koje se naziva „uljano kamenje“.
Nastavite sa struganjem pod određenim uglom, sve dok vam strugani deo ne ohrapavi i ne krene kroz čelik. Ne treba da bude precizno, jednostavno pokušajte sami da odredite kada je dovoljno.
Okrenite nož i naoštrite drugu stranu oštrice sve dok ne napravite novu ivicu; najlakši način da utvrdite da ste skinuli dovoljno metala jeste da oštrite sve dok ne podignete ivicu, koju će čelik prirodno formirati kada je jedan nagib izbrušen sve dok se ne sastane sa drugim nagibom. To će biti slabo vidljivo golim okom, ali možete da osetite kako vam grebe palac ukoliko pređete preko ivice (tuplja strana noža). Bolje kamenje pravi manje podignute ivice, ali ipak postoje.
Okrenite nož na drugu stranu i naoštrite je na isti način.
Uklonite podignutu ivicu tako što ćete je izbrusiti. Tačnije, i dalje držeći oštricu pod istim kontrolisanim uglom, pomerajte oštricu u suprotnom pravu od pravca kojim ste se kretali u koracima 4-8. Neki ljudi smatraju da bi ovaj korak trebalo preći sa suvim kamenom.
Ukoliko želite, možete nastaviti sa daljim poliranjem ili oštrenjem na kaišu do željene oštrine. Ovo čini ivicu boljom za „sečenje guranjem“ (sečenje direktno kroz materijale, gurajući pravo na dole bez klizenja oštrice) ali je generalno čini lošijom za sečenje na parčiće (prorezivanje): bez mikroskopskih delova ostalih od struganja kamena, oštrica ima tendenciju da ne „grize“ kroz objekte kao što je na primer koža paradajza.

Saveti

Kamenje za oštrenje noževa najbolje služi kada se koristi sa lubrikantom koji pomaže da se ne lepe čestice na njih. Koristite uljani kamen uz neutralnu masnoću, kao što je mineralno ulje, ili vodeni kamen uz vodu. Kada počnete da koristite kamen uz ulje, ne možete se prebaciti na vodu.
Mnogi stručnjaci preporučuju da oštrite nož kao da pokušavate da odsečete tanak sloj kamena. Nemojte to da radite: to je loš savet; mnogi ljudi ne drže nož pod pravilnim uglom na ovaj način.
Budite oprezni kada koristite kamenje na električni pogon i točkove za brušenje. Vrelina koju stvara kamen može da omekša čelik, i na taj način utiče da vam nož brzo otupi kada počnete da ga koristite.
Jeftiniji kuhinjski noževi od nerđajućeg čelika će se dobro naoštriti, ali će brzo i otupeti. To se dešava zato što se ivica savija, jer je čelik mekši. Pokušajte da oštrite nož pod više kosim uglom, ili uzmite nož od tvrđeg čelika.

Upozorenja

Ukoliko ne odstranite dovoljno metala da biste napravili novu ivicu, ostavićete je tupljom na nekim mestima. Tupa oštrica će reflektovati svetlost sa same ivice oštrice. Oštra ivica noža neće prikazivati „svetle tačke“ kada držite oštricu okrenutu na gore ka svetlu. Trebalo bi da odstranite dovoljno materijala sa obe strane nagiba, da bi ivica prestala da reflektuje svetlo.
Nemojte prelaziti prstom preko upravo naoštrene ivice da biste proverili da li je dovoljno oštra. Bolje je testirajte tako što ćete odseći parče papira dok ga labavo držite između dva prsta.
Budite oprezni u blizini upravo naoštrenih noževa (kao i svih noževa uostalom), jer su noževi često uzrok nesrećnih slučajeva u kući.
Ukoliko koristite uljani kamen, nemojte u kombinaciji sa njim koristiti vodu, jer će se tako zatvoriti pore na uljanom kamenu što će ga učiniti neupotrebljivim.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.