Kako zaštititi drvene površine? - Uputstvo za kucu i bastu
uputstva
registracija rs domena

Kako zaštititi drvene površine?

01.03.2013, 10:35
Drvo je nezamjenjiv materijal! Upotrebljava se u građevinarstvu, izradi namještaja i uređenju inerijera u domaćinstvu, sve do gradnje brodova.

Da bi takvo drvo dugo trajalo i imalo punu funkcionalnost, potrebno ga je zaštititi.
Zaštita se vrši zbog ljepšeg izgleda, a i protiv napada životinja i utjecaja biljnih štetočina.


Konstruktivna zaštita

Odnosi se na drvo i drvene površine koje se postavljaju kao zaštitne obloge u vanjskim i unutrašnjim prostorima građevinskih objekata. Drvene obloge, pogotovo vanjske, izložene su utjecaju vremenskih prilika (kiša, sunce, vjetar) a to djeluje nepogodno po drvo. Vanjske obloge moraju biti postavljene tako da im se omogućuje strujanje zraka oko njih. Donji dio drvenih obloga mora biti barem 30 cm iznad nivoa zemlje kako nebi navlačila vlagu iz zemlje.

Hemijska zaštita

Hemijska zaštita se odnosi na premazivanje površina raznim lazurama i kemijskim spojevima koji će spriječiti ulazak crvima, raznim ušima i kukcima koji se hrane drvom a time ga i uništavaju. Razlikujemo preventivnu zaštitu kojom spriječavamo ulazak kukaca u strukturu drva. Postoji i sredstvo za suzbijanje štetočina koje se već nalaze u drvu. Kemijska zaštita je ujedno i vizuelna zaštita jer sredstva dolaze u raznim bojama i nijansama.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.