Kako održavati i popravljati hladnjak? - Uputstvo za kucu i bastu
uputstva
registracija rs domena

Kako održavati i popravljati hladnjak?

05.03.2013, 10:44
1. Redovito brišite unutrašnjost hladnjaka ožmikanom tkaninom, prethodno namočenom u otopini sode-bikarbone i tople vode. Također možete upotrijebiti tekuće sredstvo za čišćenje zamrzivača i hladnjaka.

2. Posebnu pažnju posvetite policama u vratima i ladici za povrće jer se oni najviše uprljaju. Nemojte upotrebljavati deterdžent jer bi se miris mogao prenijeti na hranu. Nemojte upotrebljavati ni abrazivna sredstva za čišćenje jer mogu oštetiti unutrašnju stijenku hladnjaka. Povremeno isključite hladnjak i pažljivo obrišite prašinu s kondenzatora na stražnjem dijelu koji nalikuje radijatoru.

Odleđivanje

1. Ako se hladnjak ne odleđuje automatski, odledite ga sami kad se nakupi sloj leda debelo oko 6 mm u odjeljku za zamrznutu hranu. Izvadite hranu iz odjeljka, omotajte je u novinski papir i ostavite na hladnu mjestu.

2. Ako odleđivanje nije automatsko, isključite termostat. Ako je poluautomatsko, pritisnite dugme za odleđivanje. Kako biste ubrzali odleđivanje, u odjeljak za zamrznutu hranu stavite plitku posudu s toplom vodom. Ako postoji rupa za otjecanje vode iz odjeljka za zamrzavanje, podmetnite pod nju plitku posudu za vodu.

3. Ostavite vrata hladnjaka otvorenima i sačekajte da se led otopi i nakapa u pliticu u hladnjaku. Nemojte pokušavati ostrugati led jer biste mogli oštetiti unutrašnju stijenku odjeljka. Poluautomatski hladni ponovno se sam uključuje kad je odledivanje završeno. Prije vraćanja hrane u odjeljak, obrišite paketiće hrane i unutrašnjost pretinca - vlaga će uzrokovati ponovno ubrzano stvaranje leda.

Zamjena žarulje

Ako unutrašnje svjetlo ne gori, okrenite žarulju u grlu kako biste provjerili je li ispravno postavljena. Provjerite nije li prekidač kojim slučajem zaglavljen. Ako ni tada ne gori, zamijenite žarulju.

Neispravan prekidač

Ako prekidač ne radi ispravno — žarulja se ne pali, odnosno ne gasi kad se vrata zatvaraju - neka ga provjeri stručni električar. Ako je svjetlo neprestano uključeno, toplina koju ono isijava utjecat će na hlađenje.


Pretjerana buka

Obično je uzrokovana vibracijom jer hladnjak ne stoji na ravnom. Po potrebi podesite nogice hladnjaka.

Obješena vrata

Zategnite vijke na šarkama. Bude li potrebno, kupite zamjenske šarke na prodajnome mjestu gdje ste kupili hladnjak. Isključite hladnjak iz struje dok ih pričvršćujete. Nikada nemojte lupati vratima i nemojte preopteretiti police za čuvanje hrane u vratima.

Loše hlađenje

1. Uzrok može biti istrošena brtva na vratima. Provjerite je i potražite u priručniku proizvođača može li je se zamijeniti. Brtve pričvršćene vijcima (često skrivenima ispod preklopa) obično se mogu zamijeniti. Isključite hladnjak iz struje prije no što započnete s bilo kakvim popravcima ili održavanjem. Nemojte pokušati skinuti brtvu zakvačenu u utore, neka je zamijeni stručan serviser.

2. Loše hlađenje također može biti uzrokovano neispravnim kondenzatorom. Kako biste provjerili, vidite hladi li bolje kad regulator temperature podesite na najnižu postavku ili uključuje li se motor ponovno pošto su vrata ostavljena otvorena nekoliko minuta. Ako nije tako ili ako hladnjak još uvijek nedovoljno hladi, popravak prepustite stručnom električaru.

Nestanak struje

1. Prekid napajanja strujom obično ne traje toliko dugo da bi mogao predstavljati problem. Nemojte otvarati odjeljak za zamrznutu hranu jer ćete unutra pustiti topao zrak. Održavajte temperaturu u prostoriji što je moguće nižom.

2. Također možete omotati deku oko hladnjaka kako biste usporili promjenu temperature, ali nemojte prekriti kondenzator. Ako se prekid struje produži i počne odleđivanje, izvadite hranu, omotajte je u debele slojeve novinskog papira i ostavite na hladnu mjestu.

Plinski hladnjaci

Neki modeli imaju cijev koju treba skinuti i očistiti svakih šest mjeseci. Provjerite u priručniku proizvođača ili pitajte lokalnu tvrtku za distribuciju plina.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.