Kako popraviti sto koji se njiše? - Uputstvo za kucu i bastu
uputstva
registracija rs domena

Kako popraviti sto koji se njiše?

05.03.2013, 10:54
Koliko puta vam se dogodilo da vam dolaze prijatelji a vaš stol kojeg ste izvadili iz podruma nije baš najsigurniji. Ako se njiše stol, možda je krivi pod. Slijede upute kako ćete to riješiti.

1. U tom slučaju ispod noge stola podložite podmetač. Trajnije rješenje je da se zalijepi komadić tanke šperploče na onu nogu koja ne doseže do poda. Ovaj se postupak preporučuje i kad je noga stola zaista kraća.

2. Pilu primijenite jedino ako želite stol sniziti, a postupite prema slijedećim pravilima. Stol postavite na što ravniji pod i noge mu podlažite tako dugo dok se stol ne prestane njihati. Uz svaku nogu prislonite komadić letve (debljina letve treba odgovarati visini rezanja) i olovkom označite rez ( na sve četiri strane noge). Oštrom finom pilom odrežite sve četiri strane noge tik uz označenu crtu, a bridove izgladite brusnim papirom.

3. Stol se može njihati i zbog toga što su olabavile lijepljenje veze. U tom slučaju rastavite sve labave spojeve, očistite ostatke starog ljepila i ponovo zalijepite. Javit će se problem kako stol stegnuti dok se lijepilo ne osuši. Ako možete posudite odogovarajuće stege od stolara. Za nuždu koristite jače uže koje stegnete oko stola u visini ljepljenog mjesta. Uže dobro zavežete i zavrnete komadom letve, da se dobije potreban pritisak. Da se konopac ne bi utisnuo u noge stola, podmetnite komadiće drveta.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.