Kako pravilno bušiti drvo? - Uputstvo za kucu i bastu
uputstva
zaštita voća

Kako pravilno bušiti drvo?

06.03.2013, 11:09
1. Točno obilježite mjesto bušenja, svdlo najprije naslonite ukoso tako da vidite oznaku, a zatim ga uspravite u okomit položaj i bušite.

2. Rupu za vijke najprije izbušite tanjim svrdlom, a zatim debljim svrdlom samo do dubine koje dopire stablo vijka. Čeonu stranu drveta zabušite samo malo.

3. Svrdlo koje je zapelo u rupi izvucite uz lagano okretanje u smjeru bušenja; okretanje u suprotnom smjeru neće pomoći.

4. Svrdlo koje prolazi kroz punu debljinu drveta obično na donjoj strani otcijepi komadiće drveta po obodu rupe. Zato bušite dok se vrh svrdla ne pokaže na drugoj strani, a onda bušite s donje strane. Možete postaviti i komad drveta ispod predmeta koji bušite i zajedno ih stegnuti. U tom se slučaju na donjoj strani otvora neće pojaviti ulomci.

5. Ako trebate načiniti više otvora jednake dubine, postavite na svrdlo graničnik, odnosno navucite na svrdlo komadić probušenog drveta potrebne debljine.

Napomena:

Pri bilo kakvim radovima bušilicom i svrdlima dobro učvrstite predmet koji bušite, a pod njega podložite otpadak daske da se ne ošteti radni stol ili stolarska klupa.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.