Kako zakrpati odjeću? - Uputstvo za kucu i bastu
uputstva
registracija rs domena

Kako zakrpati odjeću?

21.03.2013, 11:54
Krpanje je u stvari postupak ponovnog tkanja i trebalo bi pomno slijediti način tkanja izvorne tkanine. Najuredniji postupak krpanja trebao bi biti gotovo neuočljiv. Radite uz dobro osvjetljenje iglom za krpanje odgovarajuće debljine i, ako je moguće, koncem iz poruba odjevnog predmeta.

Također možete krpati vunom ili koncem što sličnijim izvornome. Upotrijebite duge igle kako biste zakrpali veće rupe. Za predivo upotrijebite igle za krpanje veličine 14 - 18. Rupu je lakše zakrpati ako se raširi (ali ne previše rastegnuti) preko zaobljene površine, kao što je gljiva za krpanje.

1. Zakrpa treba biti veća od rupe kako bi se završni šavovi ušili u čitavu i jaku tkaninu. Izbjegavajte šivanje kvadratne zakrpe jer se sva zategnutost stavlja na samo nekoliko niti.

2. Započnite šivanjem okvira oko rupe jednostavnim bodom, oko 25 mm od njezinog ruba, kako biste ojačali i pričvrstili dio istrošne tkanine. Sad prošijte vunom ili koncem s jedne strane na drugu u gustim paralelnim redovima. Ostavite malu petljicu na kraju svakog reda u slučaju da se konac skupi.

3. Zatim šivajte redove pod pravim kutom, provlačeči iglu naizmjenično iznad i ispod vodoravnih redova. Kod većih rupa, prijemčite komad mrežaste zakrpe ispod tkanine i prošivajte kroz nju kako biste pojačali čitav rad.

MALI SAVJETI

Za dobre rezultate, prije krpanja najbolje je skupiti vunu kojom ćete krpati. Stavite je u kuhalo na paru 10 minuta ili je držite na pari iznad čajnika. Na početku krpanja nemojte zavezati nit na čvor, a kad završite, odrežite je što bliže tkanini.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.