Kako dom opremiti sistemom za upozorenje od požara? - Uputstvo za kucu i bastu
uputstva
zaštita voća

Kako dom opremiti sistemom za upozorenje od požara?

29.03.2013, 10:50
Požar u kući u noćnim satima osobito je opasan jer se može proširiti prije no što je zamijećen.

Jedna vrsta uređaja za pravovremeno otkrivanje požara može otkriti manje promjene u sastavu čestica zraka koji prolazi kroz ionizacijsku komoru. Promjena aktivira alarm. Druga vrsta, takozvani fotoelektrični detektor, ima alarm koji Se aktivira kad dim rasprši svjetlosnu zraku.

Uređaji za otkrivanje požara napajaju se iz dugotrajnih baterija u njihovu kućištu. Odaberite uređaj koji daje svjetlosni ili zvučni znak upozorenja da bateriju treba zamijeniti. Također treba imati prekidač za testiranje kako biste redovito mogli isprobati alarm.

Nastojte ugraditi uređaj za pravovremeno otkrivanje požara u svaku prostoriju u kojoj se nalazi mogući izvor požara — osim u kuhinji, gdje ga kuhanje može aktivirati. Ako to nije moguće, postavite jedan u glavni hodnik, a drugi na odmorište stepeništa. Svaku jedinicu sustava pričvrstite vijcima na strop, pazeći da ih pričvrstite na GREDE, a ne samo na žbuku ili GIPSANU PLOČU.

Važno je da je alarm dovoljno glasan kako bi probudio usnule ukućane — najmanje 85 decibela. Možda ćete u prostorijama na katu trebati ostaviti odškrinuta vrata kako bi se alarm čuo. Vrata na donjem katu te osobito ona koja vode do stubišta, noću bi uvijek trebala biti zatvorena kako bi se usporilo širenje požara.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.