Kako radi mikrotalasna pećnica? - Uputstvo za kucu i bastu
uputstva
registracija rs domena

Kako radi mikrotalasna pećnica?

01.04.2013, 10:35
Mikrovalna energija uzrokuje vibracije samo jedne vrste molekula i to onih koje nazivamo polarnim molekulama, kao što je molekula vode H2O.

Mikrovalovi predaju energiju molekulame vode i one počinju vibrirati, a u jednoj sekundi mogu se pomaknuti milijune puta. To pomicanje i vibriranje molekula samo po sebi ne ugrijava molekule, ali kad milijun molekula vode u nekom komadu hrane ili šalici kave počne vibrirati, doticati se i udarati druge molekule vode ili tvari te udarati u rubove posude, nastaje toplina kojom mikrovalna pećnica radi.

Staklo, keramika, papir, stiropor i neke vrste plastike mogu se koristiti u mikrovalnoj i ne zagrijavaju se jer nisu proizvedeni od polarnih molekula. Metal se ne može koristiti jer reflektira mikrovalove.

Ovisno o količini namirnice i njezinu sadržaju vode, različite namirnice se zagrijavaju različitom brzinom. Tvrđe tvari zadržavaju više mikrovalova i brže se kuhaju izvana nego iznutra, ipak na kraju se one skuhaju i iznutra ali više od topline koja se stvara na površini i koja prodire u unutrašnjost namirnice nego od samih mikrovalova. Što više vode sadržava namirnica to više mikrovalova može prodrijeti u nju i brže je skuhati. Zato su mikrovalne osobito pogodne za odmrzavanje hrane. Gubitak nutritivne vrijednosti hrane pripremljene u mikrovalnoj pećnici jednaka je gubitku kod hrane kuhanoj u vodi.

U biološkom smislu, mikrovalovi imaju isti učinak na ljudsko tkivo kao i na svaku tvar koja sadržava veliku količinu vode (znamo da ljudsko tijelo sadržava oko 75% vode). Ali taj učinak zagrijavanja se događa samo kad je tijelo izravno izloženo dovoljnom broju mikrovalova dovoljne jakosti. To se događa samo unutar mikrovalne pećnice jer metalno kućište reflektira i koncentrira valove te ih zadržava samo unutar pećnice. Čak i prozirna vrata sadržavaju metalnu mrežicu s rupicama dovoljno velikima da se kroz njih vidi a da ne propuštaju mikrovalove. Mikrovalne pećnice su tako konstruirane da je mikrovalno zračenje izvan njih tako maleno da ne može stvoriti povišenu temperaturu, što je i jedini poznati način kako mikrovalne pećnice mogu oštetiti ljudsko zdravlje. Osim toga standardna oprema svake mikrovalne pećnice je automatski prestanak rada kada se otvore vrata. Dakle, ispravne mikrovalne pećnice nisu rizik za ljudsko zdravlje.

Ipak, možemo se opeći ako se neoprezno postupa s vrućim namirnicama; naime kod pregrijavanja tekućina u mikrovalnim pećnicama može nastati «učinak super vruće vode». Kad predugo zagrijavamo tekućinu u cilindričnoj posudi ili na previsokoj jačini, u nekim dijelovima mase tekućine ali ne blizu površine, voda se zagrijava do temperature vrenja, ali bez prelaska u plinovito stanje. Tada pri vađenju posude iz pećnice taj mali trzaj daje zadnji energetski poticaj molekulama koji pomaže za prelazak iz tekućeg u plinovito stanje, to jest nastaje naglo vrenje koje uzrokuje «eksploziju» tekućine. U takvim slučajevima najčešće se stvaraju opekotina po rukama a ponekad i licu. Sličan učinak možemo vidjeti kod jajeta koje je tekuće unutar ljuske i pri zagrijavanju također dolazi do vrenja. Budući da plin nema kamo izaći, jaje se rasprsne.
Istraživanja na životinjskim oblicima pokazala su da tek mikrovalno zračenje od nekoliko stotina miliwata po centimetru četvornome može izazvati oštećenja najosjetljivijih tkiva. Zračenje mikrovalne pećnice na udaljenosti od 5 centimetara je samo 5 miliwata po centimetru četvornom, i ta vrijednost eksponencijalno pada s udaljenošću, što znači da je na pola metra udaljenosti jačina zračenja 0,001 miliwat, ili potpuno zanemarivo.

Što možete učiniti da se zaštitite

Od mikrovalne pećnice se ne trebate štititi, jedino možda od nepouzdanih proizvođača, zato:

1. Uvijek kupujte aparature s Europskim atestom.

2. Držite se uputa za grijanje pojedine hrane (dolazi uz svaku mikrovalnu pećnicu uz osnovne upute o održavanju).

3. Opasnost od mikrovalnih pećnica jednaka je onoj od svih grijućih aparatura, a to je da se opečete s posudama i materijalom koji se zagrijava.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.