Kako napraviti savršenu fotografiju? - Uputstvo za fotografije
uputstva
registracija rs domena

Kako napraviti savršenu fotografiju?

28.05.2015, 09:27

1.Pravilo trećina – Zamislite sliku koja je podeljena na devet jednakih delova (sa 2 paralelne horizontalne linije i dve vertikalne). Pravilo trećina govori da biste trebali da smestite najznačajnije elemente vaše scene duž tih linija ili u mestu gde se presecaju. Na ovaj način ćete pravilno izbalansirati vašu fotografiju i bitni elementi će biti istaknuti u prvi plan. Ovo pravilo se najviše koristi u fotografisanju pejzaža, ali je primenjivo gotovo u svakoj prilici. Neki aparati čak imaju opciju koju možete uključiti po potrebi, da vam se na ekranu pojave linije koje ga dele na trećine kako bi vam bilo lakše da ispoštujete to pravilo.

2.Pravilno izbalansirajte fotografiju – Postavljanje glavnog objekta van centra, po pravilu trećina doprinosi stvaranju zanimljivih fotografija, ali može nastati drugi problem, da na ostatku fotografije ostane velika praznina. Zato morate voditi računa da u takvoj situaciji napravite ravnotežu, tako što ćete u fotografiju uključiti još jedan objekat, koji će biti od manjeg značaja i manje će privlačiti pažnju pogleda, ali će popuniti prazninu i fino izbalansirati fotografiju.

3.Vodeće linije – Kada pogledamo u neku fotografiju, naše oko prirodno prati linije na njoj. Razmišljanjem o tome kako ćete smestiti linije u vašu kompoziciju možete uticati na način na koji ćemo mi ostali kao posmatrači doživeti tu fotografiju. Linijama možete posmatrača uvući u fotografiju, približiti mu subjekat posmatranja, ili napraviti malo putovanje kroz scenu. Postoje različiti tipovi linija – prava, dijagonalna, krivudava, cik—cak, radijalna, i svaka od njih se može upotrebiti za povećanje kvaliteta kompozicije fotografije.

4.Simetrija i šabloni – Okruženi smo simetrijom i šablonima, kako prirodnim, tako i onim koji su napravljeni ljudskom rukom. Ukoliko uspete da napravite kompiziciju sa simetrijom ili šablonom, dobićete odličnu fotografiju koja trenutno privlači pogled posmatrača, naročito ako uhvatite tako nešto tamo gde se najmanje očekuje. Još jedan odličan način za dobru fotografiju je razbijanje očigledne simetrije i šablona na bilo koji način, uvođenje tenzije i fokusne tačke na scenu.

5.Perspektiva – Pre nego što ćete fotografisati određeni subjekat, dobro razmislite odakle ćete to učiniti. Tačka sa koje posmatramo ono što fotografišemo ima ogroman uticaj na kompoziciju fotografije, a rezultat toga je ogroman uticaj na poruku koju fotgrafija šalje posmatraču. Umesto da jednostavno fotografišete u visini svojih očiju, pokušajte da se popnete negde i slikate sa visine, ili da se spustite i slikate sa zemlje, sa strane, iza scene (od nazad), sa velike udaljenosti (za ovo morate imati kvalitetniji aparat), iz velike blizine i tako dalje. Ponekad je dovoljno da samo malo promenite perspektivu, pa da napravite neverovatno zanimljivu i neobičnu fotografiju koja će privući svačiju pažnju.

6.Pozadina – Koliko puta ste bili ubeđeni da ste uslikali odličnu fotografiju, a onda se ispostavi da joj fali jačina i efekat, jer se glavni subjekat utapa u zbrkanu pozadinu? Ljudsko oko je vično u uočavanju detalja i različitih objekata na sceni, dok objektiv foto-aparata ima tendenciju da poravna i izjednači pozadinu sa prednjim delom scene koja se fotografiše, što često može upropastiti inače odličnu fotografiju. Srećom, ovaj problem se lako može rešiti na licu mesta. Potražite jednostavnu, nenametljivu pozadinu, koja neće skretati pažnju sa glavnog subjekta, već će ga znatno istaknuti u prvi plan.

7.Dubina – S obzirom na to da je fotografija dvodimenzionalna, moramo pažljivo izabrati kompoziciju da bismo uspeli da prenesemo osećaj dubine koji je prisutan na posmatranoj sceni. Dubinu možete stvoriti tako što ćete u fotografiju uključiti objekte koji su u veoma udaljenoj pozadini, pa one koji su u bližoj pozadini i na kraju one koji su u prvom planu. Još jedna korisna tehnika je preklapanje, gde namerno jedan objekat bude delimično prikriven, zaklonjen drugim. Ljudsko oko prirodno prepoznaje ove slojeve, mentalno ih razdvaja i stvara sliku sa većom dubinom.

8.Okvir – Priroda je puna objekata koji stvaraju savršen, prirodan okvir fotografiji: drveće, svodovi, otvori. Postavljanje ovih prirodnih okvira na ivicu vaše fotografije će pomoći da se glavni objekat izoluje i istakne od ostatka okoline. Kao rezultat dobićete odlično fokusiranu fotografiju koja privlači pogled direktno na glavni objekat na kompoziciji.

9.Kroping (isecanje) – Često se dešava da fotografija izgubi efekat zato što je glavni subjekat previše mali, ili se izgubi u prenatrpanom okruženju. Kropingom ili isecanjem oko subjekta ćete eliminisati „buku“ pozadine i osigurati se da vaš glavni subjekat dobije nepodeljenu pažnju posmatrača, istaknućete ga u prvi plan.

10.Eksperimentišite – Živimo u digitalnom dobu, pa samim tim i u fotografiji ne moramo više da brinemo o ceni razvijanja filmova, o tome da nam se film može potrošiti na licu mesta. Kao rezultat toga, eksperimentisanje sa kompozicijom fotografije je postalo realna mogućnost, možemo škljocati aparatom koliko god hoćemo, nema više ograničenja, a možemo i na licu mesta obrisati sve neuspele snimke. Iskoristite prednost ove činjenice i eksperimentišite sa kompozicijom, nikad se ne zna kakva vam ideja može pasti na pamet dok to radite.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.