https://disbud.makassarkota.go.id/slot-garansi/https://disbud.makassarkota.go.id/slot-hoki/https://simandesk.kejaksaan.go.id/-/slot-thailand/index.phphttps://jdih.narotama.ac.id/-/slot-garansi/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot4d/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-thailand-gacor/https://jdih.narotama.ac.id/-/slot-qris/terongmas
Kako se vrsi obrada špaleta ? - Uputstvo za kucu i bastu
uputstva
registracija rs domena

Kako se vrsi obrada špaleta ?

05.05.2012, 11:35
Obrada špaleta ili špaletna, kako ih neko zove, koristi se kada su oštećene ivice oko prozora ili vrata posle promene istih ali i kod popravke spoljašnjih uglova zidova posle oštećenja ili slično. Za ovaj posao je dovoljno da imate volje i nešto vremena kao i ovo uputstvo uz koje ćete po sistemu Uradi Sam lako obraditi špalete oko prozora ili vrata.
Najpre se krep trakom (papirna traka koja se nabavlja farbari) zaštite svi delove koji bi bili uprljani malterom i farbom. Istovremeno ivica trake će da odredi granicu do koje ćete da napravite špaletu. Gledajte da ona preko štoka prelazi otprilike 10 mm.
Pre početka rada potrebno je nabaviti ravne daske. Za ovu svrhu će poslužiti i bilo šta drugo odgovarajuće, samo da je ravno. U specijalizovanim prodavnicama prodaju posebne aluminijumske ravnjače koje se koriste za obradu špaleta. Međutim, ukoliko se ovim nećete baviti profesionalno nema potrebe stvarati dodatni trošak kada će Vam posao završiti i obična daska pod uslovom da je ravna.
Daska se na zid pričvršćuje na dva načina. Jedan je korišćenjem uzengija koje možete da kupite, ali i sami da napravite tako što ćete nabaviti armaturu 8 mm prečnika i dužine oko 40-50 cm. Saviti je na sredini
A zatim svaki kraj još dodatno saviti i na taj način ste napravili ovaj sofisticirani alat bez koga nećete naći nijednog zidara koji drži do sebe.
Posle savijanja će izgledati otprilike ovako. U zavisnosti od dužine daske koju ćete postaviti na zid napravite još 1 – 2 ovakva.
Uzengija se postavlja na sledeći način. Prvo postavite dasku na zid i prislonite na nju jedan kraj uzengije.
Zatim je rastegnite da obuhvatite celu debljinu zida
I drugi kraj „zapnite“ na drugoj strani zida. Ukoliko želite da zaštitite farbu sa druge strane zida pod uzengiju podbacite parče kartona.
Učvršćena daska na zidu izgleda, otprilike, ovako. Kada ste to završili nastavljate dalje sa obradom špaleta.
Drugi način je da dasku pričvrstite šrafovima sa tiplovima ili ekserima. A da rupe, posle skidanja daske, zakrpite. Ovaj način je najelegantniji. Naravno ne koristi se sofisticirani alat kao što je uzengija ali nimalo ne gubi na eleganciji. Šalu na stranu, na ovaj način ste sigurni da će daska čvrsto stajati na svom mestu. Majstori zbog ograničenih rokova i brzine kojom treba da obrade špaletu ne mogu sebi da dozvole ovakav luksuz ali „sam svoj majstor“ može, obzirom, da će imati vremena da posle vadi tiplove i sanira rupe od tiplova.
Kada postavite daske ostaje vam da prostor između vrata i daske popunite nekim građevinskim materijalom. Materijal je najčešće odgovarajući malter spravljen sa peskom granulacije 1 mm ali takođe, za ovu namenu koristiti se i knaufov gips za ispunu. Iako je on napravljen za naku drugu svrhu vrlo dobro se pokazao i za obradu špaleta. Jedino što morate računati da će njegovo stezanje trajati nešto duže nego u slučaju maltera. Kada koristite malter, daske se pažljivo uklanjaju već posle 15 min, dok u slučaju knaufovog gipsa mora se sačekati oko 2h pa i više ukoliko je sloj nešto deblji. Naravno, i kod korišćenja maltera će otvrdnjavanje trajati dan ili dva.
Za poravnavanje materijala kojim ispunjavate špaletu koristićete sa jedne strane ivicu daske a sa druge ivicu krep trake. Nije potrebno posebno naglasiti da u fazi pripreme, kod učvršćivanja, daske poravnavaju se ove dve ivice tako da stranica koju omalterišete bude normalna na zid i vrata.
Kada ste to završili špaleta izgleda ovako
Na isti način ćete uraditi i gornju špaletu iznad vrata.
Sve farbare u ponudi imaju i ugaone aluminijumske profile koji se prave u dužini od 2,5 m. Ovi profili će postati buduće ivice špalete
Njih ćete skratiti na dužinu koja Vama odgovara i utisnuti u malter još dok je svež i zagladiti ga preko profila. Ugradnja ovog profila nije neophodna ali je korisna. Prvo dobijate apsolutno ravnu ivicu špalete a i dobija se dodatna otpornost na oštećenja ivice.
Posle stvrdnjavanja maltera i uklanjanja dasaka, primetićete da, u neka mesta špalete koja su bila suviše uska, nije uspeo da prodre malter. Sada je prilika da popunite te plitke rupe malterom i zagladite ga.
Kada se malter dobro osuši pristupate gletovanju. Najpre špalete i zid oko njih premažite podlogom a zatim nanesite glet masu u dva navrata. Šmirglajući je oba puta po sušenju gleta. Ukoliko se ne zahteva potpuna glatkoća zida budite pedantniji i i samo jedan nanos gleta će biti dovoljno pošto površina nije velika.
Neposredno po nanošenju prvog sloja Vaš projekat se nalazi u ovoj fazi.
Bilo da nanosite jedan, dva ili više slojeva gleta, pre farbanja koristite papir sitnije granulacije kako bi dobili finiju površinu. Posle ovoga očistite špalete nekom četkom i ponovo premažite podlogom.
Kada se podloga osuši pristupite farbanju. Na kraju nije loše pomenuti. Ponekada se na sastavu starog i novog materijala mogu naknadno, posle sušenja, pojaviti sitne pukotine. Preventivno se na tim spojevima, pre gletovanja, može postaviti mrežica ili kasnije pristupiti sanaciji pukotina u zidu.
Na kraju kada se i druga „ruka“ farbe osuši skinite zaštitne trake i to je to. Još jedan savet. Krep trake ne bi trebale preterano dugo da ostanu zalepljene, naročito za metalne delove. Jer što duže provedu u zalepljenom stanju sve se teže skidaju. Pored ovog načina obrade špaleta postoji i postupak sa gipsanim pločama ali to je neka buduća tema.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.