uputstva
zaštita voća

Kako početi štedeti?

22.04.2013, 10:56
Kada se kaže ljudima na to da bi trebalo da počnu da štede 10 procenata svog prihoda, većina počne vrtiti glavom. Većina potroši sve što zaradi. Većina ljudi je takođe u dugovima do guše. Ideja da štede 10 procenata zarade, da prvo to odvoje, izgleda im neostarivo. Ali postoji rešenje.
Počnite od danas da štedite jedan procenat svog prihoda i da živite sa preostalih 99 procenata. Ovo je prihvatljiva svota. Ovo je brojka s kojom možete da se pomirite. Potrebno je samo malo samodiscipline i odlaganja zadovoljenja želja da bi ste uštedeli jedan procenat svakog meseca. Ako zarađujete 1.000 dolara mesečno, jedan procenat je 10 dolara mesečno, ili samo 10 centi dnevno.

Svakog dana kada dođete kući, stavite svoj dnevni iznos u kasu. Jednom mesečno uzmite svoju sakupljnu ušteđevinu i stavite je u banku na svoj račun za finansisku slobodu. Ovo vam se može činiti kao skroman početak, ali zapamtite da se “put od hiljadu kilometara počinje sa prvim korakom”.

Veoma brzo će te se navići na život sa 99 procenata prihoda. Tada podignite nivo svoje štednje na nivo od dva procenta svog mesečnog prihoda. Zatim prilagodite svoj način života da bi vam ovih 98 procenata bilo dovoljno. Ovo će vam veoma brzo preći u naviku, moći ćete bez razmišljanja i s lakoćom da živite od 98 procenata onoga što zarađujete.

Onda će te mesec za mesecom podizati nivo štednje za jedan procenat. Do kraja godine ćete verovatno štedeti 10 procenata svog prihoda. Tada će početi da se dešava još nešto neobično. Vaši dugovi će se smanjiti. Kada postanete svesni štednje i približavanja finansiskoj nezavisnosti, inteligentnije i promišljnije ćete se odnositi prema svakom izdatku. Počećete da trošite manje i da polako otplaćujete dugove, mesec za mesecom.
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.