Kako ispeći tunu na roštilju - Uputstvo za kulinarstvo
uputstva
registracija rs domena

Kako ispeći tunu na roštilju

27.05.2015, 21:39

1.Nabavite svežu tunu. Nabavite najsvežiju tunu koju možete u vašem marketu. Neki od pokazatelja da li je tuna sveža su ukus i miris. Proverite da li je tuna rozikaste ili crvenkaste boje i da li ima miris mesa. Potražite uredno, deblje isečeni odrezak kako bi ostao sočniji nakon pečenja na roštilju. Ako je moguće potražite tunu sa oznakom ‘sushi ili sashimi’ kvaliteta. Tuna ovog kvaliteta je najsvežija jer se može služiti i jesti sirova. Postoji mnogo vrsta tune koje su dobre za pripremanje na roštilju. Najčešća vrsta je žuto peraje. Ovo je vrsta tune koja se takođe može naći i u konzervi. Najskuplja vrsta tune je plavo peraje i veoma se teško nalazi. Ostale vrste tune koje su dobre za grilovanje su bonito i albacore.

2.tuna na rostilju
Marinada. Ukus vaše grilovane tune zavisi od mariniranja. Postoji više recepata za pripremu marinade. Možete koristiti soja sos, sirće, maslinovo ulje, senf, sok od limuna, biber ili beli luk. Odaberite savršenu kombinaciju sastojaka da ne biste brinuli o suprotnosti ukusa. Stavite sve vaše izabrane sastojke u činiju i dobro promešajte. Ovo već može poslužiti kao marinada. Sipajte mešavinu u vašu tunu, dok ne prekrije obe strane tune. Stavite tunu u plastičnu kesu s marinadom i dobro zatvorite. Stavite u frižider na 2 do 3 sata kako bi meso upilo ukuse iz vaše marinade.

3.Priprema na roštilju. Pripremite roštilj, dok se tuna marinara. Možete premazati roštilj s malo ulja kako biste sprečili da se tuna zalepi za roštilj. Stavite tunu na srednje zagrejan roštilj. Pecite od 8 do 15 minuta povremeno prelivajući odrezak marinadom. Koristite špatulu za okretanje kako biste ispekli tunu sa obe strane. Ravnomerno ispecite sa obe strane. Pecite je po želji, u zavisnosti da li više volite sirovo pečenu, srednje ili reš.

4.Serviranje. Dekorišite vašu grilovanu tunu sa peršunom, kriškama limuna ili manjim peteljkama celera. Možete dodati još i grilovane paprike, pečurke i luk, kao prilog uz glavno jelo. Slobodno iscedite malo limuna na vašu tunu, jer je to sjajan dodatak ukusu vašeg obroka.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.