Kako napraviti domaći ekstrakt od vanile? - Uputstvo za kulinarstvo
uputstva
registracija rs domena

Kako napraviti domaći ekstrakt od vanile?

27.05.2015, 21:52

1.Sastojci:
3 do 5 štapića vanile
30 ml alkohola kao što su vodka, burbon, rakija ili rum (Ukoliko Vam je potrebno više ekstrakta vanila, znajte da se 3 do 5 štampića koristi na 30ml alkohola. Ukoliko želite više, samo pomnožite tu brojku sa ovom.)
Oprema:
Daska za sečenje i nož
Čista tegla ili bočica
Nove bočice sa zatvaračem
Mali levak (ukoliko imate)
Filter za kafu (ukoliko imate)

2.Isecite štapiće vanile uzduž na pola. Ako želite, možete ostaviti pedalj povezan na kraju štapića ukoliko želite da izgleda atraktivnije. Takođe možete iseckati štapić na manje komade, ako je potrebno da se uđe u Vašu teglu ili bocu.

3.Stavite štapiće vanile u čistu teglu ili bocu. Prelite ih sa alkoholom vodeći računa da budu potpuno potopljene. Pokrijte posudu ili bočicu i dobro izmešajte. .

4.Čuvajte teglu ili flašu štapića vanile na hladnom i tamnom mestu najmanje mesec dana i promešajte tu teglicu s vremena na vreme. Probajte malo ekstrakt i pustite da stoji duže od mesec dana ako želite jači ukus.vanila2

5.Procedite ga ako želite : Možda ćete želeti da uklonite trunčice vanile i da je prespete u neku lepšu bočicu. Ukoliko želite da izgleda potpuno čisto i jasno, možete da ga procedite korišćenjem filtera za kafu.

6.Takođe možete ostaviti štapiće vanile u alkoholu i da zatvarate bočicu dok koristite ekstrakt. Vremenom će sav ukus izaći iz štapića vanile, tako da povremeno možete da dodajete sveže štapiće vanike, kao i da preostale trunčice vanile ubacujtete u neke repecte za kolače npr. gde se koristi vanila.
Postavio clan: Dinsa
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.