Kako spreciti otkacinjanja riba ? - Uputstvo za ribolov
uputstva
zaštita voća

Kako spreciti otkacinjanja riba ?

06.12.2012, 11:47
Jasno je da u ribolovu pored znanja i veštine treba imati i srece. Osim okolnosti koje su omogucile susret grabljivice i varalice postoji niz radnji, od kontrole do prihvatanja ulova, kako bi borba sa ribom bila uspešno okoncana. Neblagovremeno odredivanje ili izostavljanje tih radnji vrlo cesto dovodi do neuspeha. Nema tog ribolovca koji je izvadio sve zakacene ribe, mada ima i onih koji tvrde da im se nikada nijedna riba nije otkacila. Teško je priznati sostvenu grešku, ali i kada grešimo postoje stvari na koje ne možemo da uticemo. Ako su otkacinjanja cešca i veca od 10 procenata realizovanih uboda, valja nam vratiti film unazad i analizirati najcešce slucajeve.
Ispravljena udica – plitko ubodena udica u vilicnu kost je cest slucaj na koji ribolovac ne može mnogo da utice. Otkacinjanje je najcešci ishod i pored veštine i dobro odabrane opreme. Cak i dobro naoštrena, jaka udica, pod momentom koji deluje na savijeni deo udice, teži da se ispravi, menja ugao uboda, tako da oštrica pod tim uslovima ne prodire, vec grebe i sece kost i tkivo što rezultira otkacinjanjem. Cesto se neznatno ispravljanje ne vidi na udici, jer je radnja obavljena u opsegu elasticnih deformacija. Izuzetak su žicane, i „Aberdin“ udice koje se plasticno deformišu, što vrlo cesto spašava varalicu, ali i ribu.
Beg u granje – na najboljim mestima se najcešce prave najvece greške. Dobro odabran, snažan i podešen pribor i u najtežim uslovima omogucuje beskompromisna rešenja, ali brza borba na kratkim odstojanjima zahteva dobru pripremu, pri cemu se unapred odreduju moguc tok borbe, mesto napada, prostor za zamaranje i dovodenje, kao i najpogodniji nacin i mesto za prihvatanje ulova. Svako oklevanje i bespotrebno popuštanje riba kažnjava. Posebno one velike i najcešce štuka.
Otkacila se pri obali – Loše zakacena riba cesto spada sa udice pri samoj obali, jer je tada elasticnost strune najmanja, a iskorišcenost elasticnosti štapa nedovoljna zbog oštrog ugla koji cini struna u odnosu na osnovu štapa. Ipak najcešca otkacinjanja pri obali se dešavaju zbog dovodenja odmorne ribe u plicak ili nepravilnim prihvatanjem.
Spala posle par sekundi – U ovom slucaju najveci i najcešci propusti su neblagovremena kontra, pad koncentracije ribolovca i slabi refleksi koji su presudni u ovom slucaju.
Zakljucak je sledeci – Ubod u loše mesto ce uvek biti jedan od razloga otkacinjanja ribe, a ne bi bilo ni zanimljivo da ulov uvek bude izvestan.
Tekst preuzet sa linka http://www.pecarosi.com/20saveta.html
Postavio clan: Pojedinac
Podeli na Facebooku Podeli sa prijateljima na facebook-u

Komentari

Trenutno nema komentara, komentarisite clanak pomocu forme koja se nalazi ispod

Da bi ste mogli da komentarisete clanke morate se registrovati


Obavestenje: Komentari nisu zvanicni stavovi ovog sajta već subjektivna mišljenja. Sajt Uputstva.rs nije odgovoran za stavove koji su iznešeni u komentarima i oni su vlasništvo njihovih autora.